2

Er komt veel bij kijken als je besluit om een eigen rijschool te beginnen. Waar kan je terecht voor de opleiding? Waar moet je op letten als rij-instructeur? Kies je er voor om een eigen rijschool te starten of ga je eerst ervaring opdoen bij een andere rijschool? Rijschool Marketing zal duidelijkheid scheppen en je begeleiden in het proces.

Vraag naar de GRATIS demo! Bel 085 - 4898488

logos

Hoe start ik een rijschool?

Alle stappen voor jou op een rijtje

Rijschool Marketing heeft alle belangrijke stappen voor het beginnen als rij instructeur even op een rijtje gezet. Alle punten worden beneden verder toegelicht.
 • Stap 1: Behaal je bevoegdheidspas
 • Stap 2: Maak een ondernemingsplan
 • Stap 3: Bedenk een bedrijfsnaam en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
 • Stap 4: Meld je aan bij CBR en bij de belastingdienst
 • Stap 5: Schaf een lesauto aan en stel je lestarieven samen
 • Stap 6: Creëer een goeie band met de andere rij-instructeurs.
 • Stap 7: Houd je administratieve zaken bij, vergeet niet je rijschool te promoten.

Hoe word je een rij instructeur

Rij instructeursopleiding kiezen

Om een rij instructeur pas te krijgen, dien je eerst een opleiding te volgen. Deze opleiding duurt meestal 5 tot 8 maanden. Er zijn verschillende manieren om de opleiding te volgen. Je kan kiezen voor klassikale lessen of een thuisstudie.

Klassikale lessen volgen
De klassikale lessen zijn ook weer gesplitst in verschillende mogelijkheden zoals dag opleiding, avond opleiding of zaterdag opleiding. Door de nieuwe technologie is het nu ook mogelijk om een online studie te volgen. Een online studie is wel een stuk goedkoper dan de klassikale lessen. Het vergt uiteraard wel veel zelfstandigheid, want je krijgt niet alle begeleiding die je bij een normale studie zou krijgen. Ben je heel zelfstandig en kan jij een goede planning maken, dan is een online studie zeker iets voor jou.

Waar kan ik de opleiding volgen?

Rij instructeurs opleidingen


Top 6 opleiders
 • Verkeersacademie - www.verkeersacademie.nl
 • Hoekstra rij-opleidingen - www.rijinstructeuropleiding.nl
 • Van Buuren - www.vanbuuren.nl
 • Lbvi www.Lbvi.nl
 • Online studeren - www.onlinestuderen.com
 • Online zelfstudie - www.online-zelfstudie.nl

Opleidingen voor rij instructeurs

Wat zijn de opleidingskosten?

Er zijn net als alle andere opleidingen, kosten verbonden aan de studie. De kosten verschillen per school en per opleiding soort. Thuisstudies en online studies zijn in het algemeen een stuk goedkoper, maar het vergt veel zelfstandigheid van de student. De gemmidelde kosten voor een klassikale opleiding is circa 4200 euro en de online opleiding is ongeveer 1000 euro. Dit zijn niet de enige kosten, want er zijn ook kosten verbonden aan de toetsen.

Waar kan ik de opleiding volgen?
Door het hele land zijn er een aantal scholen die de mogelijkheid bieden om een instructeursopleiding te volgen. Rijschool Marketing heeft een paar rijschool instituten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je eenvoudig zien wat je keuze mogelijkheden zijn. Uiteraard is het handig om te kijken welke rijschool instituut dichtbij jou in de buurt.

Hoe kies ik de juiste rijschool voor stage?

Stage lopen bij een rijschool

Stage lopen hoort bij de procedure om een rij instructeur te worden. Je bouwt praktijk ervaring op en je leert hoe je moet handelen tijdens verschillende situaties. Hierin leer je ook hoe je ook de omgang tussen leerling en docent. Het is aan jou waar jij je stage wilt gaan lopen. Er zijn bepaalde zaken waar jij op moet letten voordat jij er voor kiest om bij een rijschool stage te lopen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een stageplek
Ben jij van plan om in loondienst te gaan, dan is het verstandiger om afspraken te maken met grotere rijscholen, zodat je daar stage kan gaan lopen. Zo wordt de kans namelijk groter dat je na je stage daar kan beginnen met werken. Kijk of de rijschool gespecialiseerd is op verschillende gebieden, te denken aan faalangst cursus. Zo weet je of je jezelf verder kan ontwikkelen binnen het bedrijf.

Toetsing en afsluiting

Hoe ziet de toetsing er uit?

De Rijopleiding in Stappen (RIS) is een opleidingsmethodiek waarbij je stap-voor-stap leert autorijden. Hiermee ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer. Bij de RIS ga je steeds een stap verder als je de vorige stap voldoende beheerst. De eerste stap bestaat meestal uit een huiswerkopdracht. De laatste stap is dat je iets geheel zelfstandig en in steeds wisselende situaties kunt uitvoeren.
 
Vrijstellingen voor bijzondere verrichtingen
Iedere module wordt afgesloten met een toets. Na afronding van de eerste twee modules worden je kennnis en vaardigheden getoetst. In de derde toets ga je kennismaken met de gang van zaken bij het CBR en alvast wennen aan de examensituatie. De examinator van het CBR geeft je tips ter verbetering. Bovendien kan je vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen. Verder komen in deze toets de onderdelen zelfstandig rijden en zelfreflectie aan de orde. De vierde en laatste toets is het praktijkexamen bij het CBR.

Instructeurspas behaalt en nu?

Loondienst of eigen bedrijf

Na je pas te hebben behaald, begint het echte werk. Als rij instructeur heb je twee mogelijkheden, namelijk een eigen rijschool starten of bij een andere rijschool werken.

Voordelen van het werken in loondienst
Er zijn verschillende voordelen als je kiest om bij een ander rijschool te werken. Zo heb je de zekerheid dat je een vaste loon zal krijgen, hoef je je geen zorgen te maken over andere administratieve zaken en zo loop je ook geen risico op faillissement. Je kan ervaring op doen bij een andere rijschool en wanneer jij genoeg ervaring op hebt gedaan als rij instructeur, dan kan jij er voor kiezen om later een eigen rijschool te beginnen.

Het kiezen voor een eigen onderneming

Voordelen eigen rijschool

Een eigen rijschool beginnen heeft veel voordelen, maar het heeft tegelijkertijd ook veel verantwoordelijkheden. Wil jij zelfstandig te werk gaan en vind je het een uitdaging om een eigen onderneming te starten, dan is een eigen rijschool starten zeker iets voor jou!

Voordelen en nadelen:

 • Je bepaalt je eigen loon en werktijden
 • Veel vrijheid
 • Je hoeft je winst niet te verdelen
 • Zelf je vakantie inplannen wanneer jij wilt.
 • Risico is hoger
 • Marketing en administratie kosten
 • Vergt veel tijd

Rijschool Istanbul of rijschool Snelweg?

Het kiezen van een naam

De naam van de rijschool is het eerste waar potentiële klant naar kijkt. Kies je voor een naam met een oosters tintje of kies je voor een naam met een Nederlands achtergrond, kortom: kies je voor Rijschool Snelweg of Rijschool Istanbul.

Hoe blijf je neutraal maar toch uniek?
Het menselijk aard heeft vaak de neiging om te vooroordelen. De kwaliteit van de rijlessen moet centraal staan en niet de achtergrond van de rij instructeur. Wil jij niet dat de leerling jouw beoordeelt door je naam dan kan je beter een zo neutraal mogelijke naam kiezen.

Waar moet je op letten?

Rijles auto keuze

Als rij instructeur is het belangrijk om een goede auto te kiezen waar jij les in zal geven. Er zijn bepaalde eisen gesteld door CBR waar jouw auto aan moet voldoen. Op de CBR website staat een opsomming van welke auto's toegestaan zijn als rijschool auto.

Top 5 beste rijles auto's

 • 1. Volkswagen Polo
 • 2. Volkswagen Golf
 • 3. Opel Astra J
 • 4. Fiat Punto Evo
 • 5. Hyundai i20

Het bepalen van je tarieven

Je lestarieven samenstellen

Als startende ondernemer moet je beseffen dat het begin erg moeilijk kan zijn. Je moet niet te veel focussen op winst,maar dat je een klantenbestand opbouwt. Het is belangrijk hoe jij je over wilt brengen bij de klant.

Prijzen per regio
Wil jij de klant een luxe gevoel geven of wil je de kracht zetten op een zo laag mogelijk prijs. Je positionering moet goed zijn. De prijzen voor rijlessen verschillen per regio. De prijzen in Zuid-Holland zijn een stuk hoger dan in Noord-Holland. Je moet dus goed kijken welke prijs het beste past in je regio. Begin je met een hele lage prijs, dan kan dat er voor zorgen dat jouw rijschool een goedkope uitstraling geeft, terwijl je rijles kwaliteit wel hoog is.

Begin vroegtijdig zodat je later geen problemen krijgt

Hoe regel ik mijn belastingzaken?

Als startende ondernemer heb je veel verplichtingen en belastingzaken horen daar ook bij. Je moet regelmatig je uren doorgeven en je loon. Het is erg lastig om dit zelf constant bij te houden, daarom is het verstandig om een boekhouder in te schakelen.

Administratie zelf regelen of uit handen geven?
Er zijn weinig administratie- en advieskantoor die gespecialiseerd zijn in rijschooladministratie. Haverkate Rijschooladministratie en Advies is zo’n gespecialiseerd administratie en advieskantoor voor rijscholen. Ook bestaat er een software, genaamd Dation, waar jij al je belastingzaken kunt regelen. Ook slaat het gelijk al je administratie zaken op. Het geeft een inzicht in geplande rijlessen, vorderingen per onderdeel en de status van betalingen via het leerling portaal.

Samen sta je sterk

Relatie met andere rijscholen

Ondanks dat je elkaars concurrent bent, is het erg belangrijk om een goede relatie te hebben met andere rijschoolhouders.

Rijscholen helpen elkaar regelmatig
Stel dat jij autopech hebt en jouw leerling heeft die dag een rij examen, als jij een goede relatie hebt met andere rij-instructeurs, dan kan jij hun gerust om hulp vragen. Het komt ook geregeld voor dat rijscholen elkaars leerlingen naar de rij examen brengen bij een ziekte van een mede rij instructeur. Zorg er dus voor dat je goede banden legt met je mede rij instructeurs. Zo zal je een eenheid creeren met je mede instructeurs.

Concurrentie in verschillende regio's

Hoe onderscheid ik mijzelf

Er is een hevige concurrentiestrijd in de rijschool branche. Om te zorgen dat een leerling voor jouw rijschool kiest en niet voor je concurrent, geeft Rijschool Marketing je een paar tips.

Wat heb jij wat de andere rijschool niet heeft?
Zorg er voor dat je unique selling point duidelijk is, dus wat heb jij wat de andere rijschool niet heeft. Ook moet je er voor zorgen dat de communicatie tussen jou en je klant goed is. De klant moet je telefonisch goed kunnen bereiken, zorg er dus voor dat er altijd iemand is die klanten te woord kan staan. Marketing acties zijn cruciaal voor een rijschool, want zo ziet de klant dat je rijschool actief is en wat de voordelen zijn. Maak actief gebruik van social media, merendeels van de jongeren maakt gebruik van social media en zo bereik je hen dus het beste.

Naamsbekendheid creëren

Waarom is Marketing belangrijk?

Om leerlingen te werven is het belangrijk dat je naamsbekendheid krijgt. Marketing is hiervoor erg belangrijk. Als startende rijschool houder is het handig om met een actie te beginnen, wat klanten zal trekken. Een eigen website en facebookpagina is hedendaags cruciaal voor een rijschool. Veel potentiele klanten zoeken en vergelijken via de website. Is je website klantvriendelijk, dan zal dat gelijk een goede indruk geven aan je klant.

De betrouwbare keuze van meer dan 100 rijscholen

Wij vertellen je graag over onze rijschool websites, apps, flyers en vindbaarheid oplossingen.
Liever nog laten we de échte deskundigen aan het woord: onze klanten.

Vraag direct een offerte aan

Heb je al een website? Dan doen wij een webscan!