3
Home / Uncategorized /

Appen onder het rijden is dodelijk!

08/05/2015 @ 11:30
by admin
Comments are off for this post.

Iedereen doet het wel eens, je e-mail checken, even een appje terug sturen of de laatste Tweets bekijken. Maar is dat nou echt zo gevaarlijk en wat zijn de risico’s en consequenties van rijden terwijl je je smartphone gebruikt?

Even snel kijken is toch niet gevaarlijk?
Bij een snelheid van 120 kilometer per uur, rij je 33 meter per seconde. Even een appje lezen duurt gemiddeld 3 seconde dus je rijd bijna 100 meter blind als je je smartphone gebruikt. 1 op de drie Nederlanders geeft toe wel eens zijn smartphone te gebruiken onder het rijden en geschat wordt dat 5-25% van de ongevallen worden veroorzaakt door afleiding. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de jongeren in de leeftijdscategorie van 17 tot en met 34 jaar wel eens zijn telefoon gebruikt onder het rijden. Er zijn apps ontwikkeld om de veiligheid te bevorderen. De apps verschillen van elkaar maar het doel is hetzelfde, ze zorgen ervoor dat berichten en bellers niet worden gemeld op het moment dat je aan het rijden bent. Je kan een aantal nood nummers toevoegen die wel door komen en ook kan je een automatisch bericht instellen zodat de persoon die je probeert te bereiken weet dat je op het moment niet op kan nemen. Voorbeelden van apps: iPhone, Google en Windows.

Regels en wetgeving
Volgens de regels in de wet is het toegestaan om je telefoon vast te houden in de auto mits de auto helemaal stil staat. Op het moment dat je aan het rijden bent is het dus niet toegestaan om je telefoon in je hand te hebben. Handsfree bellen is wel toegestaan als je aan het rijden bent. Als de politie je aanhoudt is het mogelijk dat zij een boete uitschrijven. Deze boete bedraagt €230,- voor niet handsfree bellen of het vasthouden van je telefoon. Om dit te voorkomen kan je gebruikmaken van een carkit, deze is stukken goedkoper dan het krijgen van en boete en nog veel belangrijker, het is een stuk veiliger. Hoeft u dan niet meer op te letten? Nee, het is belangrijk altijd de aandacht erbij te houden, ook als u gebruik maakt van een carkit.

Zie ook: Regels en weetjes rondom het bellen als bestuurder.

Wegwerker dood door apper
Twee jaar geleden reed een vrachtwagenchauffeur een wegwerker aan. De bestuurder was aan het appen en rijden tegelijkertijd en veroorzaakte hierdoor een dodelijk ongeluk. De bestuurder is veroordeeld door de rechter tot 3 jaar rijontzegging waarvan 1 jaar voorwaardelijk en heeft een taakstraf opgelegd gekregen van 240 uur.
Taakstraf voor appende chauffeur die wegwerker doodreed

Peuter van 2 jaar dood door afleiding van telefoon
Koen van Tongeren (34) was bezig met zijn smartphone en ook al zat deze in de carkit, hij letten een paar seconden niet op en reed een peuter van 2 jaar dood. “Ik hield me aan de regels, maar lette even niet op. Door mij leeft een kind niet meer. Die last draag ik mijn hele leven met me mee.”
Veroorzaker ongeluk: ‘Door mij leeft een kind van twee niet meer’

Share this article